Admirał Steven Hackett
Admirał floty Przymierza, od rozpoczęcia walk to on dowodzi całością armii. Wysoki, stary, siwy, jasne i z blizną na twarzy.
Admirał David Anderson
Od chwili ataku na Ziemię to on dowodzi resztkami armii. Organizuje ruch oporu i jest najwyższy stopniem wśród pozostałych oficerów przy życiu. Czarnoskóry, ciemne włosy i oczy, niedługo do emerytury.
Aria T'Loak
Asari o fioletowym odcieniu skóry. Szefowa wszystkich gangów w Układach Terminusa oraz większości działających syndykatów w pozostałych systemach. Jej główną siedzibą jest Omega.
Komandor John Shepard:
Człowiek, oficer w służbie Przymierza. Dowodzi okrętem Normandy SR-2. Z jego pomocą zniszczono pierwszego Żniwiarza dwa lata temu, to on pokonał Zbieraczy i teraz ponownie staje do walki aby ocalić całą galaktykę.
Sayn:
Salarianin, włada Zaćmieniem. Po tym jak Jona Sederis została w więzieniu to on zajął się całym gangiem. Jest całkowicie podległy Arii.
Gryll:
Vorch, włada Krwawą Hordą. Po przejęciu władzy, z pomocą Arii, stał się całkowicie zależny od Arii.
Darner Vosque:
Człowiek, włada Błękitnymi Słońcami. Dzięki działaniom Arii znacząco wzmocnił swoją pozycję wśród gangów.
Oleg Pietrovsky:
Generał w Cerberusie, dowodził szturmem na Omegę a następnie jej kontrolowaniem. Zginął z ręki Hieraxa Lilika.
Handlarz Cieni:
Nikt nie wie czy to jedna osoba czy grupa osób. Handluje wszelkimi informacjami ze wszystkimi. Nigdy osobiście, ma swoich przedstawicieli we wszystkich miejscach.
Barla Von:
Voluski bankier, przedstawiciel Handlarza Cieni na Cytadeli.
Admirał Tali'Zorah nar Rayya:
Członkini Rady Admiralicji quarian, jest ekspertem od spraw gethów.
Admirał Daro'Xen vas Moreh:
Członkini Rady Admiralicji quarian, jest Admirałem Floty Badawczej.
Admirał Zaal'Koris vas Qwib-Qwib:
Członek Rady Admiralicji quarian, jest Admirałem Floty Cywilnej.
Admirał Han'Gerrel vas Neema:
Członek Rady Admiralicji quarian, jest Admirałem Floty Ciężkiej.
Admirał Shala'Raan vas Tonbay:
Członkini Rady Admiralicji quarian, jest Admirałem Floty Patrolowej.
Kal'Reegar:
Marines quarian, wysoko zaszedł w hierarchii. Wielu liczy się z jego zdaniem mimo, że nie interesuje się polityką.
Prymarcha Victus:
Turianin urodzony na Palavenie. Jest najwyższym przedstawicielem Hierarchii Turian.
Legion:
Geth infiltracyjny. Jedyna taka jednostka. Jego zadaniem było odszukanie ciała komandora Sheparda bo uznaniu jego śmierci. Nosi kawałek pancerza N7 aby zasłonić dziurę w korpusie po strzale z broni wielkokalibrowej. Jego platforma obejmuje ponad 1000 różnych autonomicznych programów, włada nimi konsensus. Stara się zaprowadzić pokój między gethami a organicznymi.